به گزارش مركز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، حجتالاسلام والمسلمین رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در مراسم معارفه مسئول جدید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شریف گفت: جلسه، جلسه بافضیلتی است و به نوعی اتفاق خوبی در حال رخ دادن است و انشاءالله یک مسئول نهاد تماموقت برای دوستان در دانشگاه شریف به فعالیت خواهد پرداخت.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تاکید کرد: دانشگاه ویژگیهایی دارد، دانشگاه کانون تجمع نخبگان جامعه است و شما در هیچ بخشی از جامعه آنچه را بهعنوان ویژگی دانشگاه میبینید ملاحظه نخواهید کرد، مجموعهای که بهترین افراد جامعه، اساتید، نخبگان و مستعدترین نسل جامعه یعنی دانشجویان را برای تربیت دراختیار دارد.
وی با اشاره به کار ویژه دانشگاهها تصریح کرد: ما از دانشگاه انتظار داریم که نسل متخصص و مدیر آینده را تربیت کند و ابزاری که به دست دانشگاه دادیم، اساتیدی است که در حوزههای مختلف در رشتههای تخصصی خودشان برای انتقال به دانشجویان خودشان، معرفتی کسب کردند و مهارتی دارند.
حجتالاسلام والمسلمین رستمی یادآور شد: دانشگاههای مختلف دانشجویان را در رشتههای مختلف میپذیرند و تحویل جامعه میدهند. گاهی اوقات دانشجویان در کسوت استادی خدمت میکنند و گاهی هم به عنوان کارشناس در مجموعههای مختلف حاضر میشوند. یک اتفاق دیگر هم در دانشگاه در حال رخ دادن است و آن این است که جوانان هجده ساله وارد دانشگاه میشوند و بیست و دو ساله یا بیست و چهار ساله و شاید هم با سن بیشتر خارج میشوند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: کسانی که در دانشگاه شریف بهعنوان دانشجو زندگی میکنند، برای بُعد انسانی خودشان چه فکری کردهاند؟کدام بخش دانشگاه مسئول پرورش و تربیت انسانهای داخل دانشگاه است؟
وی افزود:ممکن است بگوییم اساتید این وظیفه را دارند، آیا معاونت آموزشی و پژوهشی بهعنوان بخشی از وظیفه خود، تربیت انسان، وجوه معرفتی و بخش اخلاقی و معنوی این دانشجو را جزء وظایف خود دانسته است یا خیر؟ که باید بگوییم خیر! چه بسا بسیاری از اساتید در تربیت اخلاقی دانشجویان مؤثر هستند و باید به این اعتراف کرد که بسیاری از نیکیها را دانشجویان از اساتید خودشان میپذیرند، ولی کنش و واکنش جزء رسالتهای استاد تعریف نشده است.
حجتالاسلام والمسلمین رستمی یادآور شد: ما مسئولیتها و وظایف زیادی نسبت به دانشجو داریم، مسئولیتهای بزرگی را یک رئیس دانشگاه نسبت به دانشجو و نسبت به خودش احساس میکند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تاکید کرد: چه سیستم و مکانیزمی برای استاد برای انجام رسالتها تعریف شده است؟ این مسئلهای است که ما در بحث تحول بنیادین در دانشگاهها باید به این سمت برویم، البته این نافی نقش مؤثر اساتید در تربیت نسل خوب نیست، ولی ایفای وظیفه شخصی و احساس وظیفه شخصی است که دارد اتفاق میافتد و سازمان و ساختار چنین تعریفی برای استاد نداشته است.
وی یادآور شد: ما در کشور ایران اسلامی و عصر انقلاب اسلامی هستیم، انقلابی که دانشگاهیان شریف، هم در پیروزی، هم در تداوم و هم در استحکام آن نقش داشتهاند. یک نگاه کلی فارغ از نگاه انقلابی و دینی این بود که ما برای بارآوردن انسانهای خردمند چه کردهایم و در دانشگاه شریف و دانشگاه اسلامی این سؤال جدیتر مطرح میشد. اینکه من نسبت به امانتی که بهعنوان یک دانشجو دراختیار گرفتم، چه مکانیزمی تعریف کرده و چه رسالتی برای خودش دیده است؟ چه کسی باید به این بعد از زندگی دانشجو توجه کند؟
حجتالاسلام والمسلمین رستمی تصریح کرد: با افتخار باید بگویم که دانشگاه شریف جزء دانشگاههای خوب کشور است و برترین دانشجوها این دانشگاه را انتخاب میکنند، ولی در کنار آن حجم مطالبات اساتید و دانشجویان هم حجم بالایی است ولی نکته اینجاست که ابعاد دیگر دانشجوی خوب بهخصوص دانشجوی شریفی که بعدا قرار است جزء آدمهای مؤثر در جامعه باشد، را کدام مجموعه قرار است تولیت کند و با کدام ابزار و امکاناتی؟
وی اظهار داشت: وظیفهای که برای نهاد تعریف شده است، توجه به این بُعد است، البته نه اینکه نهاد مستقیما متولی این مسئله باشد، چه بسا دعوت اساتید برای توجه به این نقش، چه بسا دروس معارف و اساتید این دروس، چه بسا مولدان خوب، اما نهاد وظیفه دارد به آن بُعد از ابعاد لازم رشد دانشجو که در دانشگاه برای مجموعه دیگری که در این حوزه رسالتی تعریف نشده بپردازد.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تصریح کرد: دانشگاه شریف جزء دانشگاههای افتخارآفرین کشور است، دانشگاهی است که بخشهایی از علم و دانش کشور در این قسمت رقم میخورد.
وی با اشاره به دیدار دانشجویان دانشگاه شریف با مقام معظم رهبری، گفت: دانشجویان دانشگاه شریف اخیرا خدمت مقام معظم رهبری گزارشهایی را ارائه دادند و حضرت آقا فرمودند شما برهانهای من نزد مسئولین هستید؛ یعنی شما دانشجویان و اساتید دانشگاه شریف حجت و دلیل قاطعی هستید برای اینکه این کشور توانمندی دارد.
حجتالاسلام والمسلمین رستمی با بیان اینکه در هر جایی اقتدار و توانمندی میبینید، ردپایی از دانشجویان دانشگاه شریف است، گفت: برخیها بهواسطه بیاطلاعی از فضای دین تصور میکنند نهاد دین و نهاد علم ارتباطی با هم ندارند، در صورتی که نهاد دین و نهاد علم نباید بگوییم، بلکه باید بگوییم هر حوزهای که علم وجود دارد دینداری عمیقتر است.
وی گفت: دانشگاه توانست اعتکاف را سراسری کند، دانشگاه اربعین را به یک مناسک افتخارآفرین امنیتبخش مؤثر در فضای عمومی کشور تبدیل کرد. دانشگاه نماز جماعتهایش نماز جماعت اول است و با افتخار میگوییم بعد از حرمها و بقاع متبرکه، پرشورترین نمازهای جماعت در دانشگاهها برگزار میشود، این واقعی است و دانشجویان شریف این را کاملا احساس کرده اند.
وی تصریح کرد: چه کسی میتواند هویتی که در دانشگاه شریف وجود دارد را منکر شود. انکار این هویت انکار بخشی از واقعیت دانشگاه شریف است.
وی با اشاره به برگزاری اردوهای جهادی توسط دانشجویان دانشگاه شریف گفت: دانشجویان دانشگاه شریف در بحث اردوهای جهادی و برگزاری اردوهای خیریه پیشتاز هستند، حتی در داخل شهر هم دانشجویان دانشگاه شریف به کمک نیازمندان شتافتند.
حجتالاسلام والمسلمین رستمی تصریح کرد: تجمع نخبگانی در اینجا اتفاق میافتد، ولی تجمع نخبگانی بهعنوان بینیازی از سایر حوزهها نیست. حوزه دانشجویی دانشگاه شریف یکی از حوزههای برتر دانشجویی ماست، نخبهترین دانشجویان ما اینجا جمع هستند و اتفاقا گرایش آنها به دروس اسلامی در کنار دروس خودشان خیلی زیاد است.
وی در ادامه برای حجتالاسلام طباطبایی آرزوی موفقیت کرد و گفت: واقعیت این است که انتخاب اول بنده برای نهاد دانشگاه شریف بوده، گشته و در بین دوستان مسئول نهادی که امروز در فضای کشور داشتیم بهترین را برای دانشگاه شریف گلچین کردم.
رستمی اظهار داشت: دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر هم گلایههایی داشتند و انشاءالله همانگونه که برای دانشگاه شریف سختگیریهایی داشتم، برای دانشگاه خواجه نصیر هم خواهم داشت.
در این مراسم دکتر فتوحی رئیس دانشگاه ضمن اشاره به سابقه تاسیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گفت: این نهاد در دانشگاهها و مدیریت آن نقش مهم و جایگاه ویژهای دارد. دانشگاه صنعتی شریف بهعنوان یک دانشگاه تخصصی و پیشرو در کشور دستاوردهای برجسته و منحصر بهفردی در تحول آموزش، پژوهش و فناوری کشور داشته است و همچنین همواره این فرصت را داشته که بتواند از حضور روحانیون آگاه و خوش فکر در نهاد نمایندگی رهبری برخوردار باشد.
وی ضمن برشمردن برخی از سجایای اخلاقی حجتالاسلام والمسلمین رستمی گفت: معاضدت و همراهی در حفظ کیفیت علمی دانشگاه چه در استخدامها و در هیات جذب و چه در سایر کمیسونها، احترام به قوانین آموزشی دانشگاه در تمام موارد، حفظ جو آزاد دانشگاه در بیان عقاید و آرا در چارچوب قوانین کشور و برخورد پدرانه در مورد لغزشهای احتمالی دانشجویان و کمک اخلاقی و معنوی به دانشجویان در موارد ضروری و حضورشان در جلسات شورای فرهنگی و سایر نهادهای مربوطه مغتنم و برای حاضرین جذاب بود.
رئیس دانشگاه ضمن تبریک به حجتالاسلام طباطبایی گفت: امیدوارم که در سمت جدید این راه پر افتخار را ادامه دهند و امید دارم که مجموعه نهاد بتواند بالندهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد. وی تصریح کرد؛ بدون شک تحقق برنامههای دانشگاه بدون هماهنگی تمامی بخشهای مختلف و بهویژه نهاد رهبری محقق نخواهد شد و ما از نگاه جامع نهاد در پیشبرد برنامههای دانشگاه همواره استفاده خواهیم کرد.
دکتر فتوحی در ادامه صحبتهای خود خاطرنشان کرد: دفتر نهاد رهبری در دانشگاه ما در دورههایی منشا جوشش افکار عمیق، متنوع و فعالیتهای فرهنگی بود که تماما توسط خود دانشجویان انجام میشد. چنین اتفاقی قطعا در دوره فعلی هم با حضور مسئول جوان و اندیشمند این دفتر و همکاران ایشان دور از انتظار نیست. اما مهمترین لازمه آن اولا حضور مستمر و دائمی مسئول نهاد در دانشگاه و تمرکز بر فعالیتهای زیر مجموعه خود و ثانیا استفاده حداکثری از ظرفیت دانشجویان و اساتید برای پیشبرد فعالیتهای مذهبی در دانشگاه است.
وی یادآور شد، نهاد رهبری ظرفیت بالایی در ایجاد ارتباطات موثر و مفید با سازمانها و نهادهای فرهنگی و مذهبی کشور دارد. به همین دلیل انتظار این است که نهاد رهبری خودش را دور از دانشگاه و مسائل آن نداند و همواره در کنار سایر بخشها، در تلاش برای ارتقا و کاهش مشکلات دانشگاه باشد.
رئیس دانشگاه در بخش دیگری از صحبتهای خود به ارتباط نهاد رهبری با دانشجویان اشاره کرد و افزود: دانشجویان دانشگاه شریف بر اساس آمار و بهطور نسبی جزء بهترین دانشجویان کشور از لحاظ اخلاقی و مذهبی هستند. اما در عین حال تفاوتهای فکری، سیاسی و اعتقادی در دانشجویان وجود دارد و نهاد رهبری باید نقش پدری برای همه این دانشجویان داشته باشد.
دکتر فتوحی در پایان اذعان داشت: نکته پراهمیت، توجه به رویکردهای عمیق، جدید و علمی برای ترویج دین در دانشگاه است. شما با نسل جوان پرسشگر روبرو هستید. جوانی که صدها شبهه در ذهنش دارد و از طرق مختلف آماج هجمههای زیادی قرار دارد. نسل جوان غیر از روحانیت و استادان پناهگاهی ندارند. باید سنگ صبور جوان باشید و درد و دل هایشان را بشنوید.
وی افزود: تقاضای من پرهیز از سطحیگرایی در ترویج مسائل مذهبی و استفاده از عالمان و اساتید برجسته حوزوی و دانشگاهی در این زمینه است.
حجتالاسلام سیدفخرالدین طباطبایی، مسئول جدید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی شریف در این مراسم با اشاره به وظایف نهاد رهبری در دانشگاه گفت: ۱۵ وظیفه شورایعالی انقلاب فرهنگی برعهده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گذاشته که باید دانشجویان و مسئولان دانشگاه از ما این وظایف را مطالبه کنند.
وی ادامه داد: تبیین مسائل سیاسی٬ اجتماعی و فرهنگی از طریق برگزاری جلسات سخنرانی و مناظرات٬ انجام مسئولیتهای روحانیت در محیط دانشگاه٬ اجرای برنامههای آموزشی٬ پژوهشی و تربیتی در زمینه علوم و معارف اسلامی٬ حضور فعال در میان دانشجویان و دانشگاهیان بهمنظور راهنمایی و ارشاد فکری و اخلاقی٬ هدایت تشکلها و نهادهای اسلامی دانشجویی٬ مطالعه و بررسی وضع دینی٬ اعتقادی و گرایشهای سیاسی و بررسی علل ضعفها برای دستیابی به راه حل بخشی از وظایف نهاد رهبری در دانشگاه است.
حجتالاسلام طباطبایی تصریح کرد: بسط امر به معروف و نهی از منکر و اقامه نماز در دانشگاه٬ همکاری با نهادهای حوزوی برای تقویت پیوند میان حوزه و دانشگاه٬ گزینش علمی استادان معارف٬ تایید رئیس پیشنهادی گروه معارف اسلامی٬ نظارت بر رعایت موازین اسلامی و ارزشهای اخلاقی در امور دانشگاه و تشکلها٬ بررسی مقررات و آییننامهها٬ حمایت از نیروهای متعهد و متخصص٬ اعلام نظر کتبی راجع به مطلب موازین خلاف شرع کتابهای درسی٬ عضویت نمایندهای از نهاد رهبری در شورای اداری دانشگاهها از وظایف دیگری است که برعهده نهاد رهبری در دانشگاه گذاشته شده است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شریف ادامه داد: تمامی برنامهها با رویکرد علمی صورت میگیرد. در زمان مسئولیتم در نهاد رهبری دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی نیز همواره رویکرد و رویه علمی را دنبال کردهایم.
طباطبایی در پایان گفت: هر برنامه باید سه لایه دانشجویی٬ استادان و کارکنان را شامل شود؛ وقتی کارمندان محبت اسلامی نداشته باشند به مشکل برمیخورند.